Denk je er over om een bedrijf te beginnen? Dan weet je vast dat er verschillende soorten bedrijven zijn, zoals de BV en de maatschappij. Elk van deze zogenaamde rechtsvormen heeft zijn eigen regels op het gebied van vorm, aansprakelijkheid en oprichtingseisen. Ontdek hier wat de belangrijkste verschillen zijn, en welke bedrijfsrechtsvorm ideaal is voor jouw nieuwe onderneming.
Kies slim: een vergelijking van rechtsvormen
Er bestaan veel verschillende rechtsvormen voor een zaak. Zo zijn er de bedrijfsrechtvormen zonder rechtspersoonlijkheid, waarbij de ondernemer(s) zelf als aansprakelijke rechtspersoon telt. In andere gevallen telt het bedrijf zelf als ‘nieuwe’ rechtspersoon voor de wet.
Dit verschil wordt (erg!) relevant als je nieuwe bedrijf niet floreert of met een juridische crisissituatie te maken krijgt. Dan kan de aansprakelijkheid en de schade hiervoor bij jou terecht komen – of juist bij het bedrijf als rechtspersoon.
Bedrijfsrechtvormen zonder rechtspersoonlijkheid
Veel starters richten een bedrijfsrechtvorm zonder rechtspersoon op. Om te beginnen is er de eenmanszaak, een goede keuze voor de beginnende ondernemer zonder zakenpartners. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel, betaal eenmalig een klein bedrag en je hebt een bedrijf!
Ga je het partners een bedrijf oprichten? Dan is een vennootschap onder firma, afgekort een VOF, een goede keuze. Iedere partner voegt hierbij waarde aan het bedrijf toe: arbeid, goederen of vermogen. Als jullie samen geen kapitaal hebben, dan kan je kiezen voor een commanditaire vennootschap (CV) met een geldschieter.
Tenslotte is er de maatschap. Daarbij organiseer je je samen met beroepsgenoten, maar wel als zelfstandige ondernemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tandartspraktijk of advocatenkantoor.
Bedrijfsrechtvormen met rechtspersoonlijkheid
Je kunt ook een bedrijf oprichten waarbij de onderneming als rechtspersoon gaat gelden. Een populaire keuze is de besloten vennootschap, waarbij het bedrijf een beperkte hoeveelheid aandelen uitgeeft. Jij en je partners worden dan de bestuurder van de zaak, maar de echte macht ligt bij de aandeelhouders. Een naamloze vennootschap lijkt hierop, maar verkoopt óók aandelen op de beurs.
Bij een coöperatie organiseer je je samen met beroepsgenoten voor een innige samenwerking en een bediening van jullie gemeenschappelijke klantenbestand. En verenigingen en stichtingen zijn ondernemingen die (vaak) zonder winstoogmerk opereren en een gemeenschappelijke hobby beoefenen of een maatschappelijk doel nastreven.
Welke belastingvoordelen en verplichtingen kent elke rechtsvorm?
Alle rechtsvormen hebben hun eigen verplichtingen en fiscale voordelen. Deze eisen neem je mee in je overweging om voor een bepaald type bedrijf te kiezen.
- Ben je alleen? Ga dan voor een eenmanszaak of BV. Als je met méér zakenpartners bent kan je gaan kijken naar andere rechtsvormen.
- Sommige bedrijfsvormen zoals een eenmanszaak en een VOF richt je gewoon bij de KvK in. Voor andere vormen, zoals een BV, heb je een inschrijving bij een notaris nodig.
- Voor het oprichten van een BV, een eenmanszaak of een VOF heb je geen minimum startkapitaal nodig. Bij andere bedrijfvormen kan dat wel zo wezen. Voor een NV heb je bijvoorbeeld een startbedrag van €45.000 nodig!
- Een besloten vennootschap is een goede keuze als je denkt veel winst te gaan maken.
Aansprakelijkheid en risicobeheer
Een eenmanszaak oprichten is makkelijk. Het grote nadeel is dat jij persoonlijk financieel en juridisch aansprakelijk bent voor het wel en wee van je onderneming. Krijg je zakelijke schulden? Dan kan een rechter beslag leggen op jouw privévermogen en bezittingen, en zelfs op die van je huwelijkspartner. Dit geldt in meer of mindere mate ook voor een VOF, CV, en een maatschap.
Bij een BV, een NV en bij verenigingen en stichtingen is de rechtspersoon, het bedrijf zelf dus, aansprakelijk. Bij een coöperatie kan de aansprakelijkheid wisselend geregeld zijn. Is er een tekort of sprake van wanbeleid? Dan blijven individuele leden vaak buiten schot, en incasseert het bedrijf zelf het verlies.
Hulp bij het oprichten van je BV
Het opzetten van een eigen bedrijf kan veel tijd en zoekwerk kopen. Denk je na over de oprichting van een BV en zoek je ondersteuning? Firm 24 kan je helpen bij alle notarisdiensten die hierbij komen kijken.