Samsung of iPhone: Wat is beter?

De strijd tussen Samsung en iPhone gaat altijd door en de voorstanders voor beide zullen altijd zeggen dat hun telefoon de beste is. Maar welke is technisch gezien nou beter dan de ander?

iPhone

De iPhone heeft een legendarische reputatie. Toen Steve Jobs voor het eerste de iPhone presenteerde ging er een schok door de hele bellende samenleving. Het was een revolutionair toestel en dat had Samsung nog niet beschikbaar. Niet alleen de looks, maar ook de technologie was voor die tijd baanbrekend. Want: beschikbaar 2G internet. Een jaar later in 2008, bracht Apple de iPhone 3G uit, wat betekende dat consumenten konden profiteren van sneller internet. En laten we eerlijk zijn, zo goed waren de eerste paar iPhones nou ook weer niet. Toch was het hebben van een smartphone voor die tijd hartstikke gaaf.

Samsung

De telefoons van Samsung kennen we natuurlijk al lang. De eerste telefoons werden al heel vroeg gemaakt, maar nadat Android hun besturingssysteem hadden uitgebracht en iPhone in 2007 de eerste (echte) smartphone bracht, was het ook tijd voor Samsung om aan de smartphone te gaan. Pas drie jaar later in 2010 bracht Samsung ook een smartphone uit, de Galaxy S. Maar de echte doorbraak kwam pas een jaar later met de Galaxy SII.

Het besturingssysteem

Al er één verschil is dat eruit springt, dan is dat toch wel het besturingssysteem. Over het algemeen verschilt die van Apple sowieso heel erg met dat van andere merken, maar ook Samsung draait op iets anders. We kennen allemaal wel de twee groten: iOs en Android. De iOs is speciaal ontwikkeld voor Appleproducten en dat werkt ook alleen op die apparaten. De iPhone, iPad iMac, en iPod Touch werken allemaal met iOs. Als je een laptop en een telefoon van dat merk hebt, werkt het allemaal hetzelfde en kan je je apparaten ook gemakkelijk koppelen en bestanden overzetten.

Het Android besturingssysteem is een open source platform en kan dus ook gebruikt worden door verschillende smartphones, tablets, camera’s en andere apparaten. Android is ontwikkeld door het bedrijf Android, dat sinds 2005 onderdeel is van Google. Het zal je dan ook niet verbazen dat het besturingssysteem Android veel gebruik maakt van Google-applicaties. En waar Google is, is data. Tussen Android en iOS, zit daar nog wel een groot verschil. Wie voor Apple kiest, heeft vaak een beter beveiligde apparaten. Het systeem zelf stuurt ook minder data dan Android naar Google stuurt. Op zich logisch, omdat ze veel gebruikmaken van de Google-applicaties. Toch is dus makkelijker om een Android telefoon te hacken. Aan de andere kant heb je met Android wel meer vrijheid en keus om zelf te bepalen wat je op je apparaten wil zetten.

Het scherm

Iets wat Apple altijd goed doet, is natuurlijk het scherm. Apple staat bekend om de mooie kleuren in het scherm en het fijne gebruik. Toch waren er de laatste jaren wat klachten over bijvoorbeeld de notch bovenin. Het stukje waar de selfiecamera zat was wat te breed en te groot naar smaak van de gebruikers. Inmiddels heeft Apple dit aangepast in hun nieuwe lijn telefoons, zodat er meet schermruimte is. In de iPhone 13 pro max zit een scherm met LTPO, waardoor het energiezuiniger is. Want ook de batterijduur legt het nog wel eens af tegen Samsung. In de Samsung Galaxy S22 Ultra zit bijvoorbeeld een AMOLED-scherm. Dat staat voor active-matrix organic light-emitting diode. Dat betekent dat het scherm bestaat uit een matrix van OLED-pixels.

Verschil in prijsklasse

Dan het prijsverschil tussen de telefoons. Eigenlijk is elke iPhone die uitkomt altijd een stuk duurder dan een telefoon van Samsung die op dat moment uitkomt. Vooral de laatste jaren is iPhone flink omhooggegaan met de prijs van de nieuwste telefoons en dat is niet alleen met het allernieuwste model, maar met alle telefoons die nieuw uitkomen. Daardoor hebben ze ook weer een speciale editie iPhone uitgebracht, maar ook die was aan de prijzige kant. Samsung zorgt er altijd voor dat ze genoeg degelijke telefoons uitbrengen die iedereen kan betalen en die het ook goed doen. Daarnaast voegen ze aan verschillende modellen steeds meer features toe waardoor je wel telkens een stapje beter, maar ook duurder kan kiezen. Dan heeft Samsung ook nog zijn flagship modellen. Dat zijn vaak telefoons die wel echt een stukje duurder zijn, maar die ook uitstekend werken. Denk aan meerdere hele goeie camera’s, een enorm helder scherm en stereogeluid.

Voor de nieuwste iPhone, de iPhone 13 pro max betaal je €1.259,- voor 128 GB geheugen. Het maximale geheugen is 1 TB, maar vergis je niet. Als je voor die optie gaat ben je €1.839,- kwijt voor een telefoon. Bij de nieuwste van Android zit je op €1.249,- met 128GB en kan je 1TB nemen voor €1.649,- voor deze telefoon. De Samsung Galaxy S22 Ultra is dan ook zo’n echte flagship met een camera die tot wel 10 keer optische zoom heeft. De Ultra is eigenlijk een doorontwikkelde Note, want ook bij deze telefoon zit een S Pen stylus, waarmee je op je telefoon kan schrijven. Leuk om te weten: de telefoon kan je hardschrift scannen en herkennen in wat voor taal je schrijft, zodat hij zelf jouw schrift over kan zetten in notities in lettertype, superhandig!

Welke is beter?

Maar welke van deze twee telefoons is nou beter dan de ander? Een goeie vraag en een moeilijke om te beantwoorden. Qua techniek is Samsung waarschijnlijk wel beter, revolutionairder en vriendelijker voor je portemonnee. Eigenlijk krijg je betere kwaliteit voor minder geld. En dat is een sterk argument voor de Samsung-aanhang. Toch kan je zeggen dat de iPhonecamera’s heel goed werken en bijvoorbeeld de portretfunctie van de iPhone eruit springt. Daarnaast is het met Apple zo dat je heel fijn kan werken wanneer al je apparaten op iOS werken. Qua veiligheid heeft de iPhone ook een streepje voor. Houd je dan echter weer van technologische snufjes en extraatjes, dan moet je weer bij Samsung zijn die hun nieuwste telefoons vol met geweldige onzin stoppen. Het is maar net waar je van houdt, wat je fijn vindt werken en natuurlijk ook aan wat je een mooi model vindt.

Laatste van Blog