Kies je voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek?

Als je ooit een hypotheek hebt afgesloten of erover hebt nagedacht om er een af te sluiten, ben je waarschijnlijk bekend met de termen “lineaire hypotheek” en “annuïteitenhypotheek”. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee soorten hypotheken? In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen lineaire en annuïteitenhypotheken en hoe je kunt beslissen welke het beste bij jou past. Natuurlijk is het ook altijd aan te raden om een hypotheekadvies gesprek in te plannen!

Wat is een lineaire hypotheek?

Laten we beginnen met de lineaire hypotheek. Een lineaire hypotheek is een hypothecaire lening waarbij je elke maand een vast bedrag aan aflossing betaalt, plus rente over het uitstaande saldo. Het bedrag dat je maandelijks aan aflossing betaalt, is gebaseerd op de totale looptijd van de lening en het geleende bedrag.

Dus, als je bijvoorbeeld een hypotheek van € 200.000 afsluit met een looptijd van 30 jaar, dan betaal je elke maand € 555,56 aan aflossing. Aan het begin van de lening is het grootste deel van je maandelijkse betaling rente, terwijl de aflossing relatief klein is. Naarmate de lening vordert, neemt het bedrag aan rente dat je betaalt af, terwijl het bedrag aan aflossing toeneemt. Aan het einde van de looptijd van de lening heb je de volledige schuld afbetaald.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek werkt op een andere manier dan een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente, waardoor je maandelijkse betalingen gedurende de hele looptijd van de lening gelijk blijven. Aan het begin van de lening is het grootste deel van je maandelijkse betaling rente, terwijl de aflossing relatief klein is. Naarmate de lening vordert, neemt het bedrag aan rente dat je betaalt af, terwijl het bedrag aan aflossing toeneemt. Aan het einde van de looptijd van de lening heb je de volledige schuld afbetaald.

Dus, als je bijvoorbeeld een hypotheek van € 200.000 afsluit met een looptijd van 30 jaar, dan betaal je elke maand € 1.064,48 aan aflossing en rente. Het bedrag dat je elke maand betaalt, blijft hetzelfde gedurende de hele looptijd van de lening.

Wat is het verschil tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek?

Het belangrijkste verschil tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek is de manier waarop de maandelijkse betalingen zijn samengesteld. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing, terwijl het bedrag aan rente dat je betaalt afneemt naarmate de lening vordert.

Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandelijkse betalingen gedurende de hele looptijd van de lening gelijk, maar het bedrag aan rente dat je betaalt neemt af naarmate de lening vordert en het bedrag aan aflossing toeneemt.

Een ander belangrijk verschil tussen de twee is de totale rentelast over de gehele looptijd van de lening. Omdat de maandelijkse betalingen bij een annuïteitenhypotheek gedurende de hele looptijd gelijk blijven, betaal je aan het begin van de lening meer rente dan bij een lineaire hypotheek. Aan het einde van de looptijd van de lening heb je echter minder rente betaald dan bij een lineaire hypotheek. Dit komt doordat het bedrag aan aflossing bij een annuïteitenhypotheek langzamer begint dan bij een lineaire hypotheek, waardoor je gedurende de eerste jaren van de lening meer rente betaalt.

Een ander verschil is dat je bij een lineaire hypotheek in totaal minder rente betaalt dan bij een annuïteitenhypotheek. Dit komt doordat je bij een lineaire hypotheek sneller aflost, waardoor het bedrag aan rente dat je betaalt afneemt naarmate de lening vordert.

Schakel een professional in

Het kiezen van de juiste hypotheek kan een ingewikkeld proces zijn, vooral als je niet veel ervaring hebt met financiële producten. Daarom kan het verstandig zijn om een hypotheekadviseur van Univé in te schakelen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Laatste van Blog