In veel recepten komen één van de twee wel voor, maar wat is nou precies het verschil tussen zure room en crème fraîche en wanneer gebruik je welke optie?
Wat is zure room?
Zure room is aangezuurde room. Dat betekent dat aan de room melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Daarna krijgt de room tijd om te fermenteren. De term fermenteren kennen we natuurlijk ook van kaas. Dat is in feite ook gefermenteerde melk. Datzelfde proces gebeurt eigenlijk. ook bij zure room. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten ervoor dat bepaalde stoffen worden omgezet. Daardoor verandert de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk van een product. Dat proces heet fermenteren en gebeurt dus ook bij zure room.
Wat is crème Fraîche?
Ondanks dat je het hele bakje misschien wel heel vaak in je gerechten omkiept, weten veel mensen niet precies waar crème fraîche vandaan komt. Op zich zegt de naam genoeg om te raden waar het product vandaag komt: Frankrijk. Het wordt gemaakt van koemelk of geitenmelk. Crème fraîche betekent niet zure room, maar verse room. Het gaat dus echt om een ander product.
Het verschil tussen beide
Het zijn twee verschillende producten, ondanks dat ze op eenzelfde manier worden gemaakt. De twee producten hebben doordat ze op een verschillende manier gemaakt worden, ook echt een andere functie. Bij het koken geldt dat je goed naar het recept moet kijken en het juiste bakje in huis haalt of je bedenkt welke van de twee er in het gerecht thuishoort. Daar is een simpele reden voor.
Voor warme gerechten kan je het beste crème fraîche gebruiken of zelfs slagroom. Dat komt door het hoge vetgehalte in dit product. Door het hoge vetgehalte wordt de kans op schifting kleiner. De vetdeeltjes in de room zijn dan genoeg in aantal om zich aan elkaar te binden in de rest van de vloeistof. Bij een klein aantal breken ze los van elkaar en drijven ze naar het oppervlak. Bij koude gerechten kan je dus het best zure room gebruiken, omdat dit product sneller schift bij warme temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan wraps met een beetje zure room erin. Een koud, maar lekker gerecht.
Welke van de twee is beter?
Bij het koken wordt als vuistregel vaak gezegd: hoe vetter, hoe beter. Omdat de smaak en substantie dan het beste zijn. Toch is dit niet altijd de beste optie want in room zitten dus veel verzadigde vetten. Hoe meer, hoe beter gaat daar dus niet op, want ook gezond leven hoort bij lekker eten en in balans blijven. Een van de twee is dus niet per se beter dan de ander. Ze smaken allebei lekker en horen allebei thuis is verschillende soorten gerechten. Onthoud welke bij wat voor soort maaltijd hoort en onthoud ook dat je niet door elk gerecht zure room of crème fraîche gooit.
Verschil in vet
In zure room zit (in Nederland) 10 tot 20 procent vet, bij crème fraîche zit hier al gauw 35 procent vet in. Dat klinkt niet direct heel gezond, maar niet alle vetten zijn ongezond. Sterker nog: we hebben als mensen ook vetten nodig om te overleven. Maar alles met mate! In veel producten zal je dus ook vetten terugvinden. Het gaat er vervolgens om; zijn het gezonde vetten of zijn het verzadigde/ bewerkte vetten. Dat soort vetten vind je veel in ongezonde producten zoals chips. De andere variant (gezonde vetten) vind je bijvoorbeeld in producten met kokos of in avocado’s.
Kan je ze inwisselen voor elkaar?
Omdat de twee producten dus echt verschillend van elkaar zijn, hebben ze beide een andere reactie op het eten of het recept waar je het in gebruikt. Volledig inwisselbaar zijn ze dus niet, maar mocht je een keer zonder de een of de ander komen te zitten en je hebt de andere variant nog in de kast staan, kan je er best mee weg komen.
Recepten waarbij je ze kan gebruiken
Vooral pasta recepten kunnen net een beetje lekkerder worden van een kuipje crème fraîche erdoor. Wat dacht je van penne met tomaatjes, champignons, basilicum en een beetje limoen? Of een lekkere spaghetti carbonara? Daar hoort een lekkere dikke saus bij en natuurlijk ook wat spekjes. Maar je hoeft niet alleen in de Italiaanse keuken te kijken als je crème fraîche wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een romige courgetsoep met crème fraîche erdoor voor net dat beetje extra. Je gooit de crème fraîche er vaak doorheen als een van de laatste stappen. Als alle ingrediënten al lekker warm en gaar zijn. Crème fraîche zorgt ervoor dat je het geheel afmaakt en dat alle ingrediënten samengevoegd worden tot een gerecht, of zodat de saus bindt en lekker dik en smeuïg wordt.
Gerechten met zure room daarentegen hebben vaak een klein tintje vanuit Mexico. Denk maar eens aan nacho’s uit de over met zure room als dip. Of bijvoorbeeld een Mexicaanse wrap met bonen en zure room, burrito’s, fajita’s of een linzen chili. Maar ook bij dit product is in één land niet alles te vinden. We kijken hierbij ook gewoon naar en zalmpakketje uit de oven of een ovenschotel met zoete aardappel. Daarnaast kan je fantastisch bakken met zure room. Denk aan cheesecake, wortelbrood of een basisrecept voor cupcakes. Ook bij de zure room afdeling is er genoeg om uit te kiezen.
Alternatieven zonder zuivel
Steeds meer mensen eten ook zonder dierlijke producten. Of dat nou helemaal veganistisch is of niet. Ook veel mensen die zich bewust zijn van wat ze in hun lichaam stoppen, eten weinig tot geen zuivel. Toch is soms dat ene pastagerecht met een beetje crème fraîche of zure room erdoorheen net wat lekkerder dan zonder. Gelukkig hebben voedselproducenten niet stil gezeten en ook zuivelvrije alternatieven bedacht. Bijvoorbeeld de Haver Cuisine van Oatly, die qua romigheid heel goed in de buurt komt van de zuivelvariant. Het merk Alpro heeft ook een heleboel vervangers. Bijvoorbeeld Alpro Cooking, op basis van soja. Als je wat op de centen moet letten, hoef je de alternatieve producten echter ook niet te laten. Je kan voor alternatieve kookroom ook gewoon terecht bij het huismerk van de Albert Heijn. Je kan het altijd een keer proberen!