Dat de nieuwe schermen met Qled en Oled beter zijn dan alle andere schermen die we ooit gehad hebben, is zeker. Maar welke van de twee is nou beter en waar zit dat hem in?
Wat is Oled?
Oled staat voor ‘organic light emitting diode’ en is inmiddels een veelgebruikte techniek voor hoge-resolutiedisplays. Dat is allemaal organisch materiaal en het licht op wanneer er stroom doorheen gestuurd wordt. Wanneer je daar een kleurenfilter overheen zet, krijgt dat licht een bepaalde kleur. De organische diodes worden in het scherm geplaatst in plaats van de klassieke beeldkristallen die we kennen van de lcd-schermen. Deze diodes geven eigenlijk zo veel licht dat ze geen andere lichtbron nodig hebben van de zij- of achterkant. Daardoor komen de kleuren beter uit en lijken ze een stuk natuurlijker. De schermen zijn voorzien van een hoog contrast waardoor het kijken voor de ogen nog rustiger wordt en het beeld scherper lijkt. Door deze techniek kunnen ze de schermen ook steeds dunner maken en curves toevoegen. Zo ontwikkelen tv’s en andere schermen zich steeds verder door.
Wat is Qled?
Oled is nu helemaal duidelijk, maar wat is Qled dan? Ook bij Qled worden de traditionele beeldkristallen niet gebruikt. In dit scherm gaat het er net weer wat anders aan toe. De Q in Qled staat namelijk voor Quantum: ‘Quantum Dot Light Emitting Diode’. Een hele mond vol, maar dus een wel degelijk een verschil. Het beeldscherm wordt gevuld met hele kleine halfgeleidertjes. Het light wat hier doorheen gaat, past de afmetingen van die geleiders aan. Deze techniek heeft wel een belichting van achter nodig want ze geven zelf geen licht. Daardoor zijn de zwartwaarden wel wat minder dan bij een Oled-scherm.
Wat is het verschil tussen de twee?
Het verschil tussen deze twee soorten schermen is eigenlijk heel laag, maar er zijn toch genoeg verschillen die ervoor kunnen zorgen dat jij liever met een Qled of een Oled naar huis gaat. Door de verschillende manier van belichten, komt het eigenlijk neer op de vraag: wil je de hoogste helderheid haalbaar of vind je de diepste zwartwaarden het belangrijkst?
Wat voor apparaten hebben allemaal zo’n scherm?
De Oled en Qled techniek werd eerst voornamelijk bij televisies gebruikt, maar omdat de techniek steeds beter wordt en dus ook op steeds kleinere schermen gebruikt kan worden, zijn er ook telefoons en tablets met Oled-schermen. Omdat techniek steeds belangrijker wordt in ons leven en we veel met deze apparaten doen, wordt het ook steeds belangrijker dat we een goed scherm hebben en er goed op kunnen kijken. Niet alleen de televisie staat ’s avonds thuis aan, maar onderweg sturen we e-mails vanaf onze telefoons en werken we overdag op een laptop of achter de pc. Voor werkgemak, maar ook vanuit luxe krijgen we alle apparaten in steeds betere versies voor onze neus. Zo heeft de Nintendo Switch bijvoorbeeld ook al een Oled-scherm, terwijl dat een draagbare spelcomputer is.
Welke kan ik het beste kopen?
De vraag voor iemand anders beantwoorden is altijd lastig. Want jij weet natuurlijk het best wat je belangrijk vindt in een scherm. Daarom kan alleen jij de keuze maken wat voor jou het beste scherm is om te halen. Beide schermen zijn hartstikke goed en hebben allebei al een enorme verbetering doorgemaakt ten opzichte van de oudere lcd-schermen. Toch zijn er altijd een paar punten waarop je kan vergelijken en je keus door laten beïnvloeden.
Met de komst van Oled Evo en Neo Qled worden de verschillen steeds kleiner. De verlichting van het Qled-scherm gaan via de achterkant. Daardoor krijgen meerdere pixels hetzelfde lichtsterkste. Bij Oled wordt elke diode afzonderlijk verlicht. Daardoor is de zwartwaarde veel hoger. Dat betekent dat zwart ook echt zwart is. Oled Evo en Neo Qled hebben daar dus verandering in gebracht. In het Qled-scherm zit nu kleinere ledverlichting, waardoor de zwartwaarden een veel internsere zwartwaarde kunnen laten zien. Dat komt doordat de aansturing van het licht een stuk preciezer gebeurt. Oled Evo daarentegen heeft de helderheid enorm verbeterd door het te verhogen. Tussen die twee zijn nu bijna geen verschillen meer te ontdekken.
Is er nog een andere optie?
Met Led-technologie ging er een hele andere wereld van tv-kijken open. Tv’s werden dunner tot zelfs helemaal plat. De vloeibare ‘lcd-kristallen’ laten dicht door of houden het olicht tegen door middel van een inventief systeem van microscopische kleurenfilters. En daar wordt het even lastig. Wat we nu namelijk Lev-tv noemen, was vroeger voor ons lcd-tv. Toch wordt het beeld nog steeds geproduceerd door de kleine lcd-kristallen. Waarom het dan veranderd is? Het beeld wordt nog geproduceerd door de kristallen, maar de lichtbron zelf, is inmiddels vervangen voor kleine lichtdiodes in plaats van een TL-buis. Een LED-TV is een eenvoudige en effectieve oplossing waar je onder alle lichtomstandigheden en met alle beeldbronnen van kunt genieten. Bovendien zijn LED-TV’s heel betaalbaar, wat betekent dat iedereen een groot scherm en Smart TV in de woonkamer kan hebben staan. De laatste tijd worden ze echter vaak vervangen door de meer geavanceerde QLED-technologie.
Dan is er ook nog Amoled. De nieuwste techniek op dit gebied. Een Amoled-scherm bestaat uit Oled-pixels die verwerkt zijn in een thin-film transistor. De pixels kunnen Geïntegreerd zijn in de dunne laag, de thin film, of erop geplaatst zijn. De pixels zijn vervolgens zo gerangschikt dat ze een raster van pixels vormen. Tussen de thin film zit een organische laag die oplicht als er een elektrische activering plaatsvindt. Door dit systeem wordt er heel efficiënt omgegaan met het verlichten van het scherm. Daarom is een Amoled een goede keus als je weinig stroom wil verbruiken. De Amoled-techniek wordt nu voornamelijk toegepast in de nieuwste smartphones.
Prijs, kwaliteit en beste keus
Maar welke van al deze schermen zijn nou de beste? Een lastige vraag om te beantwoorden want het hangt geheel van je eigen smaak af. De een houdt van een helder beeldscherm en de ander wil duidelijk de contrasten zien. Weer een ander wil een goed scherm, maar niet ten koste van alles. Er zijn bijvoorbeeld ook nog andere zaken zoals goed geluid, wat ook weer een investering op zich is. Afhankelijk van het apparaat dat je wil kopen zijn Qled en Oled allebei goede keuzes. Zeker als je gaat voor een televisie. Kiezen voor bijvoorbeeld Led, scheelt wel in de kosten, maar dan lever je ook in op kwaliteit. Kijk goed naar wat je echt belangrijk vindt en weeg de keuzes af tegen elkaar. Zo kom je uiteindelijk uit bij de beste keuze voor jou. Succes met uitzoeken!